Bezkofeinová káva Peru Rodríguez de Mendoza Bio Fairtrade
Detailní popis produktu
ZPŮSOB ODSTRANĚNÍ KOFEINU Z KÁVY
Káva byla zbavena kofeinu tzv. švýcarským vodním procesem. Základem je výluh zelené kávy, tedy roztok obsahující ve vodě rozpustné složky, ze kterého byl odstraněn kofein pomocí uhlíkových filtrů. Do výluhu jsou poté namáčena nová zrna zelené kávy. Z těch se do roztoku uvolňují molekuly kofeinu. Ostatní látky v kávových zrnech zůstávají. Jakmile roztok obsahuje vysokou koncentraci kofeinu, je přefiltrován a opět použit k odstranění dalšího kofeinu ze zrn. Jedná se o nepřetržitý proces, který trvá 8–10 hodin, dokud není kofein zcela odstraněn.
PĚSTITELÉ A PŮVOD
Peruánská oblast Amazonas hraničící s Ekvádorem je známá hustými pralesy, Andským pohořím a starověkými památkami. V jihovýchodní části této oblasti se nachází provincie Rodrígeuz de Mendoza vyhlášená úrodnou půdou. Klima poskytuje skvělé podmínky pro pěstování kávy. Místní pěstitelé se sdružují v asociaci Asociación de Productores de Cafés Orgánicos y Cafes Especiales de Amazonas (APROCOYCE). Díky sdružení můžou vylepšovat kvalitu své produkce a mají lepší přístup ke službám jako technická pomoc či finanční podpora.
Členové APROCOYCE pěstují více kávových odrůd, jejichž různorodost je dobrá pro genetickou diverzitu. Hlavními odrůdami jsou Catimor, Typica, Caturra a Pache. Káva se pěstuje ve stínu, kávové třešně se po sběru třídí, poté zůstávají ve fermentačních nádobách po dobu 12 až 16 hodin. Následně se znovu promývají a suší na slunci. Po vytřídění podle velikosti, kvality a chuti jsou připraveny na export.
Fotky: https://partner.fairtradecertified.org/profile/aprocoyce-amazonas
Celý proces se opírá o osmózu a rozpustnost látek obsažených v kávových bobech. Nejprve se zelená kávová zrna máčí v nádržích s horkou vodou, čímž vzniká tzv. zelený extrakt kávy (GCE). Voda z kávových zrn ale odebírá nejen kofein, ale i éterické oleje a další dobré rozpustné látky. Kofein se ze vzniklého roztoku odstraňuje pomocí filtrů s aktivním uhlíkem. V této fázi vzniká na jedné straně zelený extrakt kávy (GCE) – tekutina bez chuti a bez kofeinu, ale nasycená rozpustnými látkami z kávových bobů, na straně druhé zůstávají vylouhovaná kávová zrna bez kofeinu. Ta se pak opět namáčejí ve vzniklém roztoku, který do sebe nasávají, a získávají tak zpět svou chuť i aroma. Celý proces trvá 8 až 10 hodin a lze při něm odstranit 99,9 % kofeinu. Švýcarská vodní metoda je díky absenci chemických látek výrazně zdravější než metoda evropská.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.