ETIOPIE SIDAMO

259 Kč 259 Kč 259 Kč 259 Kč 259 Kč 879 Kč 879 Kč 879 Kč 879 Kč 879 Kč od 259 Kč
Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu
Hmotnost
Způsob mletí
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.

Ovocné tóny, oříšky, čokoláda. Královna etiopských káv, Sidamo, je výjimečná chutí i původem - právě v Etiopii se káva poprvé začala pražit a připravovat jako lahodný a osvěžující nápoj

V PŘÍPADĚ OBJEDNÁNÍ prosím o toleranci, odeslání zboží z naší strany max. do 6 pracovního dne, děkuji za pochopení

Detailní informace

Detailní popis produktu

Družstvo Sidama Union – Certifikace Fairtrade & Organic

Cooperative Union (SCFCU). Tuto unii reprezentuje 53 základních družstev spolu s 8000 nezávislými drobnými producenty z oblasti Sidama v jižní Etiopii. Farmáři zde obvykle pěstují kávu ve stínovém krytu původních stromů, které kávovníky chrání před chladem a větrem a vyrovnávají teplotní rozdíly mezi dnem a nocí. Kávovníky jsou na plantážích pěstovány zároveň s dalšími plodinami, které farmářům zajišťují alternativní zdroj příjmů. Zpracování kávy probíhá v centralizovaných zpracovatelských závodech, do nichž producenti dodávají a prodávají své kávovníkové třešně. Etiopské pěstitelské oblasti Káva se v Etiopii pěstuje především v jihozápadních a jihovýchodních oblastech země ve federálním státě Oromia a ve Státě jižních národů, národností a lidu (SNNPR). Pěstují ji převážně drobní zemědělsci na farmách s v průměru méně než 2 ha půdy. Tito výrobci zajišťují cca 95 % celkové produkce země. Pěstitelské oblasti jsou rozděleny do různých regionů, z nichž každý dává kávě charakteristické chuťové vlastnosti. Mezi tři hlavní etiopské pěstitelské oblasti patří Harrar, Ghimbi a Sidamo.  

Sidamo

Sidamo je nejproduktivnější etipskou pěstitelskou oblastí. Do ratifikace nové ústavy v prosinci 1994 bylo Sidamo samostatnou provincií. V současné době je oblast rozdělena na tři správní oblasti – SNNPR, Somali a Oromia. Součástí oblasti Sidamo jsou také dva pěstitelské mikroregiony Guji a Yirgacheffe, které svou kávu uvádějí na trh pod vlastními názvy. Kávovníky se pěstují v nadmořských výškách od 1600 do 1900 m. Etiopská káva s označením kvality zrna Grade 2, připouští 4-12 defektů na 300 g vzorku zelené kávy. Káva Sidamo je známá svým jasným citrusovým profilem s květinovými tóny.

Tradice výroby etiopské kávy

Produkce kávy v Etiopii probíhá i dnes z velké části tradičním způsobem s omezeným používáním hnojiv a pesticidů a s ručním obděláváním kávovníkových plantáží včetně následného sušení. V Etiopii existují čtyři různé způsoby pěstování kávy: lesní káva, polo-lesní káva, zahradní káva a plantážní káva. Lesní kávou je nazývána divoká káva, která roste ve stínovém krytu přirozeného lesního porostu a nemá konkrétního vlastníka. Zrna kávovníků rostoucích pod ochranou vzrostlých stromů pomaleji dozrávají a dochází v nich k procesům, které mají vliv na výslednou chuť kávy. Pěstování polo-lesní kávy je systém, kdy farmář žijící v blízkosti lokality s divoce rostoucí lesní kávou, provádí její plení a prořezávání, čímž si kávu v podstatě přivlastní. Proplívání umožňuje rostlinám získat přístup k dostatečnému množství světla, aniž by byly vystaveny přílišnému slunečnímu záření. Farmář, který se o lesní kávu stará, se považuje za vlastníka polo-lesní kávy a může ji pravidelně sklízet. Zahradní káva se obvykle pěstuje v blízkosti farmy, kde zemědělec žije, a to tím způsobem, že se na obdělávané půdě nepěstují pouze kávovníky, ale i další plodiny. Farmáři při pěstování těchto smíšených kultur používají na rozdíl od lesní a pololesní kávy organická hnojiva. Plantážní káva roste na komerčních farmách postavených buď    vládou nebo soukromými investory za účelem vývozu.

Při tomto druhu pěstování kávy se nejčastěji uplatňují hnojiva a herbicidy

Domácí spotřeba a export

Polovina národní produkce kávy je určena pro domácí trh. Etiopie je se svou spotřebou 2,40 kg kávy na obyvatele v tomto ohledu v Africe na prvním místě. Káva zde má jak společenskou, tak kulturní hodnotu. Káva se popíjí především během společenských událostí jako jsou rodinné sešlosti, náboženské oslavy či doba smutku. Káva dodávaná a prodávaná na místním trhu má obvykle nižší kvalitu. Jedná se často o kávu, která byla původně určena na vývoz, ale nesplnila standardy Etiopské komoditní burzy (Ethiopian Commodity Exchange). I přes nižší kvalitu je cena kávy na místním trhu obvykle vyšší než cena vývozní. Skutečný národ kávy Až 20 % etiopského obyvatelstva je již po generace přímo či nepřímo závislá na produkci kávy a jejím prodeji. Přibližně 15 milionu lidí pěstuje plodiny pro svou obživu, zatímco stovky tisíc prostředníků se podílejí na výkupu plodin od farmářů a dodávkách těchto plodin na zahraniční i domácí trh. V roce 2014 byla Etiopie pátým nějvětším producentem kávy na světě a největším africkým producentem této plodiny. Káva je hlavním zdrojem příjmů Etiopie, z jejího exportu plyne asi 25-30 % celkových státních příjmů.

Země: Etiopie

Odrůda: Heirloom Sidamo

Sklizeň: 2021                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Chuťový profil: jemná káva se středním tělem a aciditou a příjemnou sladkostí s dotekem limetky a květinovými tóny

oblast: Sidamo Nadmořská výška: 1600–1900 m

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: