Bylinky pro zdraví

Které základní léčivky nesmí chybět ve vaší domácí apatyce?

Říká se, že na každou nemoc příroda stvořila rostlinu, která má schopnost ji vyléčit. Naši předci používali léčivé rostliny zcela běžně. Pojďme se k lidové moudrosti vrátit a podpořit fyzické i mentální zdraví přirozeným způsobem. Inspirujte se bylinkami rostoucími ve slunném Chorvatsku i v českých luzích a hájích. Jaké léčivky by ve vaší domácnosti rozhodně neměly chybět? 

 

herbal-tea-g5be7fc5b9_640

 

Paleta zdraví prospěšných látek, které byliny obsahují, je nekonečně široká. V rostlinách najdeme celou škálu vitamínů a minerálních látek, flavonoidy (podporují zdraví cévní soustavy), třísloviny (pomáhají při zánětech nebo průjmových onemocněních), hořčiny (podporují činnost trávicí soustavy) a mnoho dalších léčivých složek. 

Ale pojďme od chemie k praxi. Mnoho rostlin, které běžně míjíme při procházkách v lese, nebo je dokonce považujeme za otravný plevel, našemu zdraví prospěje daleko více než předražený doplněk stravy z lékárny. Naučte se z nich připravit jednoduchý odvar, výluh nebo léčivý čaj.

 
Čím vybavit svoji přírodní lékárničku? 

Ve Středomořské kuchyni se fenykl používá velmi hojně. Výhodou této rostliny je, že můžete spotřebovat prakticky všechny části – stonek, listy, nať i semínka. Hlavní část najde využijí ve studené i teplé kuchyni a hodí se k přípravě salátů, do pečené zeleninové směsi i jako hlavní chod, oblíbený především vegetariány.

Fenykl se využívá jako koření výrazné chuti, sušená semena dodají říz třeba vývarům, omáčkám či marinádám. Léčivé účinky nabízí fenyklový čaj, na který nedají dopustit hlavně maminky malých dětí. Účinně tlumí bolesti bříška a snižuje potíže s nadýmáním. 

Drobné žluté kvítky třezalky tečkované lemují polní cesty, v sušené formě pak rostlinu zakoupíte v bylinkářství a samozřejmě i u nás na e-shopu. Tato léčivka má spoustu benefitů pro zdraví. Je známá především pro zklidňující účinky, pomáhá při depresích, zahání úzkosti a splín, bojuje proti stresu a při potížích s nespavostí. Kromě toho se používá i na zklidnění rozladěné trávicí soustavy a působí i jako přírodní antibiotikum. 

Třezalka se nejčastěji užívá ve formě čaje, a to buď samotná, nebo v kombinaci s dalšími bylinkami. Vyrábí se z ní také olej (Janův olej), který se užívá zevně, například v koupelích. O užívání třezalky se však poraďte s lékařem nebo lékárníkem, protože vykazuje i vedlejší účinky. 

Šalvěj lékařská pochází ze Středomoří, běžně se s ní setkáme i v českých zahrádkách. Čerstvé i sušené šalvějové listy se používají při vaření – skvěle ochutí hlavně pečená masa, ale i omáčky, sýry nebo paštiky.

 Šalvějový čaj slouží jako přirozená podpora imunity, pomáhá při potížích dýchacích cest a při respiračních onemocněních. Zároveň zklidňuje podrážděný žaludek a tlumí nadměrné pocení. Je známá i pro své zklidňující a hojivé účinky, takže pokud vás trápí afty nebo podrážděná ústní dutina, vychladlý odvar poslouží jako výborné kloktadlo. 

Keře šípkové růže, na podzim obsypané drobnými oválnými plody, známe asi všichni. Málokdo ale ví, že šípek je jedním z nejbohatších přírodních zdrojů vitamínu C. Kromě toho obsahuje i další vitamíny, minerální látky a antioxidanty, které zabraňují předčasnému stárnutí buněk. 

Šípek je významným přírodním doplňkem pro podporu obranyschopnosti organismu – pokud vás trápí chřipka, kašel, nachlazení a další respirační onemocnění, vychutnávejte si pravidelně výborný šípkový čaj. 

Máta peprná je bylinka oblíbená pro svou svěží mentolovou chuť. Lísky máty skvěle dochutí letní nápoje a drinky a podle čínské medicíny mají chladivý účinek na náš organismus. Sušené listy máty ve formě nálevu slouží jako účinná přírodní medicína. Mátový čaj se používá při potížích s trávením – zklidňuje podrážděný žaludek, pomáhá při potížích s nadýmáním, plynatostí a na křeče v břiše.

Nálev z máty můžeme také inhalovat, pokud nás trápí dýchací obtíže nebo ucpaný nos. Mátový čaj by neměly konzumovat kojicí maminky (snižuje produkci mateřského mléka) a malé děti (může vyvolat problémy s dušností). 

 

Bylinné směsi na každý neduh

Vedle samostatných bylinek se hodí mít v zásobě také bylinné směsi, speciálně namíchané na podpůrné léčení určitých zdravotních potíží, neduhů nebo na podporu zdravého chodu jednotlivých orgánů. Bylinky v našich směsích pocházejí od prověřených, většinou tuzemských, dodavatelů, kteří zajišťují jejich vysokou kvalitu a zdravotní nezávadnost.

Jaké směsi doporučujeme?

· Imunita – Podpořte obranyschopnost organismu přírodní cestou. Bylinky jako šípek, hloh, jitrocel, měsíček, hloh, kopřiva a šalvěj vám v tom pomohou.

· Nespavost – Nemůžete večer usnout? Často se v noci budíte? Vyzkoušejte směs bylin – třezalka, meduňka, máta, maliník, levandule, kozlík, chmel a hloh se postarají o váš klidný a kvalitní spánek.

· Dětský – Na zklidnění i k usnadnění vykašlávání poslouží sléz, prvosenka, proskurník, kopřiva a fenykl.

· Játra – Hlavní detoxikační orgán našeho těla si zaslouží pravidelnou péči a naši pozornost. Dopřejte mu ji se směsí bylin – třezalka, řepík, rozrazil, pampeliška, heřmánek, čekanka a benedikt podpoří funkci jater.

· Močové cesty – Trápí vás časté močení nebo nastydlý močový měchýř? Sáhněte po bylinkách. Zlatobýl, vřes, průtržník, medvědice a heřmánek od obtíží pomohou

 

Podívejte se i na další léčivé sušené byliny, bylinné čaje a bylinné směsi, které jsou k mání u nás na e-shopu.