Bylinky v kuchyni: Dochutí hlavní chod, provoní polévku a prohřejí v léčivém nápoji

Přímořská kuchyně nedá na čerstvé i sušené byliny dopustit. Jedlé rostliny dodávají pokrmům příjemnou vůni, zjemní nebo naopak zvýrazní jejich chuť a hezky dozdobí jídlo na talíři. Kromě toho zásobují naše tělo zdraví prospěšnými látkami. Bylinky se při vaření a pro přípravu léčivých odvarů používají už od nepaměti. Pojďte je do svého repertoáru zařadit i vy.

 

mceclip0-1

 

Není nad to si při vaření odskočit na zahrádku a natrhat hrst čerstvých voňavých bylin. Nepatříte zrovna mezi šťastné majitele bylinkového záhonu? Nevadí. Sušené byliny a koření si zachovávají většinové množství prospěšných látek i nezaměnitelného aroma a při dobrém skladování (v uzavřené nádobě, ve tmě a bez přístupu vlhkosti) vám vydrží až několik měsíců.

 

Jaké bylinky by ve vaší kuchyni rozhodně neměly chybět? 

Rozmarýn

Rozmarýn je v přímořských oblastech na Balkánu a ve Středomoří rozšířen velmi hojně. Je to dřevitý keř s drobnými lístky, připomínajícími malé jehličky. A právě ty nacházejí široké využití v kuchyni. Rozmarýn se používá jako dochucovadlo na pečená masa (skvěle doplňuje například jehněčí, telecí a skopové maso, ale dobře chutná i v kombinaci s kuřetem nebo rybami). Aromatická bylinka výborně oživí také polévky a omáčky (snítku rozmarýnu před podáváním vyndejte), používá se dále na dochucení těstovin a do nádivek. Rozmarýn použijte i do studené kuchyně – takové bylinkové máslo s trochou soli, česneku a rozemletým rozmarýnem vás okamžitě přenese na slunné pobřeží.

Věděli jste, že z rozmarýnu připravíte také čaj, resp. bylinný nálev? Tato léčivá bylina účinně pomáhá při detoxikaci organismu, zbavuje tělo škodlivých látek a přispívá ke zlepšení imunity a správné funkci orgánů.

Rozmarýn využijete i na zevní použití – k inhalaci, do relaxační koupele i na hojení ran.

• Bobkový list

Bobkový list neboli vavřín se pěstuje ve Středomoří už po staletí a velkou oblibu si získal i v české kuchyni. Hospodyňky na něj nedají dopustit především při dochucování polévek a omáček. Jeho charakteristické aroma se dobře páruje také s rybami a zvěřinou. Bobkový list dále výborně doplní pečené a dušené maso, ale i luštěniny nebo rýži.

Jeho charakteristická chuť a vůně nemusí sednout každému, pozitivní účinky pro lidské zdraví jsou ale nepopiratelné. Bobkový list mimojiné podporuje trávení, snižuje hladinu krevního cukru a pročišťuje játra.

Pokud smícháte čerstvý nebo sušený bobkový list (vavřín) s olejem (použijte například panenský olivový olej z Chorvatska), získáte léčivou směs na bolavé klouby a revma.

Z bobkového listu připravíte také účinný sirup proti kašli

Směs Čtvero koření

Směs Čtvero koření patří na našem e-shopu mezi nejoblíbenější a jednotlivé bylinky tvoří základ zdravé chorvatské kuchyně. Směs obsahuje tyto byliny:

  • Rozmarýn – ochutí maso, polévky, omáčky, ale i těstoviny nebo salát.
  • Levandule – drobné fialové kvítky nádherně voní a mají všestranné použití v kosmetice, aromaterapii a samozřejmě také v kuchyni. Doplní moučníky, marmelády, vyrábí se z ní levandulová zmrzlina, sirup, ale výborně pasuje i k rybám a dalším masům.
  • Smil italský – známá léčivka je silně aromatická, stačí jí proto použít malé množství. Přezdívá se jí maggi nebo kari bylinka, což napovídá, že se využívá hlavně v orientální kuchyni. Výborně dochutí rýži, drůbež a ryby a používá se pro přípravu marinády, omáčky, domácí majonézy i na ozvláštnění polévek.
  • Tymián – středomořská kuchyně se bez něj neobejde. Tymián ochutí širokou paletu jídel od paštiky po pizzu, od salátů po polévky, od masa po smetanové sýry.

 

Bylinné čaje přinášejí vůně Chorvatska a exotických krajin

Chutné, voňavé a léčivé. Bylinky mají v kuchyni zkrátka nezastupitelnou roli. Naučte se je používat nejen pro vaření, ale také pro přípravu teplého nápoje, který vás nejen příjemně zahřeje, ale také napomůže od různých neduhů a zdravotních obtíží.

 

Vyzkoušejte tyto léčivé bylinné čaje: 

Olivový list

Že se z olivovníku využívají pouze plody? Nikoliv! Sušené listy olivovníku mají velmi příznivý vliv na organismus. Působí jako přirozená podpora imunity, napomáhají detoxikaci, podporují správnou funkci dýchacího systému i močových cest a podílejí se na udržování normální hladiny cukru v krvi.

Čaj z olivovníku svou chutí připomíná traviny a zároveň zelený čaj Sencha. Listy při přípravě nefermentují, a zachovávají si proto nejvyšší možné množství zdraví prospěšných látek. Neobsahují kofein a příprava je velmi jednoduchá – louhujete pouhé tři minuty a hned podáváte. 

Citronová tráva

Jak už název napovídá, v chuti čaje z citronové trávy skutečně ucítíte jemně kořeněné citrusy a nálev má mírně nažloutlou barvu. Čaj je dobrý teplý, ale v létě vás naopak perfektně osvěží ledový čaj z citronové trávy.

Citronová tráva je zdraví prospěšná zejména díky vysokému obsahu flavonoidů, což jsou přírodní antioxidanty.

 

Ochutnejte čaje pro dobrou náladu a psychickou pohodu: 

Feng Shui

Harmonie a dokonalá rovnováha. Bylinná ochucená směs feng shuei pochází, jak už název napovídá, z Číny. Nechte se unést dokonalou souhrou chutí – jablko, dračí ovoce, kustovnice čínská, citronová tráva, kousky pomeranče a mrkve, eukalyptus, kukuřičné vlasy – to vše přináší vynikající souhru barev, elementů a přírodních aromat. 

Čtvero bylin dobré nálady a pohody

Obzvlášť v sychravých dnech na podzim a v zimě vám přijde vhod neotřelá směs bylin (šípek, fenykl, šalvěj a máta) pocházejících z Chorvatska a Česka. Čaj Čtvero bylin dobré nálady a pohody je opravdovým balzámem pro duši, uvede vás do rovnováhy a nechá z vás spadnout stres z náročného dne.

Přečtěte si také, jaké léčivé byliny by neměly chybět ve vaší domácí apatyce.