270 Kč
Skladem
Skladem
Skladem
Skladem
Skladem
Zvolte variantu
Tuto kávu nikde v celé České Republice nekoupíte, lze jí dostat snad jen na jednom či dvouch místech v Itálii. Fidžijské souostroví se nachází východně 2600km od Austrálie a severně 1800km od Nového Zélandu. Hlavním městěm je SUVA. Většinou, když na Fidži přílétáte tak na letiště ve městě NADI.
Kávová historie na Fidžijských ostrovech sahá 13 let zpět do roku 2011, kdy byla káva prvně nalezena divoce rostoucí v lokální buši. Průkopníky jsou většinou cizinci, jde např. o pana Luka, který je původem Novo Zélanďan, dnes již s Fidžijským občanstvím. Na základě tohoto faktu, že zde káva roste, se pan LUKE rozhodl vybudovat dodnes úspěšně fungující značku kávy. Jeho kávová plantáž můžeme říci, se nachází doslova u pláže.
Luke říká, že vybudoval fidžijský kávový průmysl od základů, od přímé spolupráce s vesnicemi, přes zpracování kávových třešní na zrnko přípravené k pražení, přes výuku místních obyvatel umění pražení kávy, aby získali tu nejlepší chuť, až po jednání s mezinárodními distributory a přepravu kávy do světa. Luka plantáže sčítají kolem 500ks kávovníkových rostlin. Kávu vykupuje jak už jsme zmínili i od místních domorodců a x různých vesnic. Buď jako třešně čerstvě sebrané a nebo jako kávová zrna usušená. Kávovník je rostlina, která nerada přímé slunce, proto je na Fidži jejím dobrým parťákem banánovník a jeho listy, které vytváření stín. Nemyslíte? Inteligentní a skvělá to SYMBIOZA ...
Kávu zde suší na tzv. africkcýh postelích po dobu 3 týdnů. Tyto postele slouží k tomu, aby se káva sušila rovnoměrně a aby k ní proudil vzduch i ze zdola. Africká postel ovšem není tzv. lék na všechno, zrnka mají na sobě stále vrstvičku dužniny a tak je potřeba kávu v postelích pravidelně probhrabovat. Tím se zabrání plísním a uhníváni. Tato metoda sušení se nazývá honey metoda.
Kávovníkům se zkrátka na Fidži, díky perfektnímu klimatu daří. Rostlinky jsme i my zkusili vypěstovat a sice z jentak pohozeného zrnka do místní zkypřené hlíny, z něž po 3týdnech doopravdy vyklíčil kávovníček. Asi nejtěžší množení jsme zjistili bylo z řízků, vrchní rostliny kávovníku a jednoduché je také přemístění rostlinky z volné přírody a pokračování s jejím dalších pěstováním. Jak jsem řekla kávovník zkrátka to vlhké prostředí zbožňuje.
No a dostáváme se tedy k tomu jaká ta káva vlastně je? Chuťový profil: čokoláda, tropické ovoce. Je pro milovníky jemných káv se sladkým nádechem. Roste v 900m.n.m a hojně na pohoří místí hory SLEEPING GIANT